Joe Speedboot - Tommy Wieringa

Joe Speedboot

Door Tommy Wieringa

 • Releasedatum: 2009-10-31
 • Genre: Literair
Score: 4
4
From 61 Ratings

Beschrijving

Joe Speedboot is een roman over liefde en rivaliteit, over een verlosser zonder belofte en een heroïsche odyssee. Het toont het lot van nieuwkomers in een Nederlands dorp, waar de last van het onverwerkte verleden op de inwoners drukt. De tragikomische maalstroom van gebeurtenissen geeft het ingeslapen dorp een onverwachte dynamiek waar het niet meer van zal herstellen.
Tommy Wieringa schreef met Joe Speedboot een gedreven, aanstekelijke ontwikkelingsroman, met een hoofdrol voor de mateloze verbeeldingskracht van één man.
Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe nog een nieuwkomer de natuurlijke orde van het dorp komt verstoren: Joe's stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazellenogen die een kleine scheepswerf begint op de oever van de Rijn. Dan verschijnt de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse, aan wie Fransje zijn kronieken opdraagt en voor wie levenslange vriendschappen op het spel worden gezet. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen.
Op originele wijze en met speels vernuft, toont Tommy Wieringa de loop van een geschiedenis, waarin niemand aan zijn bestemming ontkomt.

Gesponsord - Snelle downloads
4002 dl's @ 4134 KB/s
Download Link 1 [Full Speed]
2103 dl's @ 3264 KB/s
Download Link 2 - Fast Speed
3362 dl's @ 2553 KB/s
Download Mirror - Direct Download

Recensies

 • Teleurstellend

  2
  Door jhvos
  Eerlijk gezegd had ik me meer verheugd op dit boek, na meerdere enthousiaste verhalen. Het verhaal maakt nogal vreemde wendingen die vaak helemaal niet meer worden uitgelegd of duidelijk worden. Op het eind van het boek was volgens mij de inspiratie op want het eindigt nogal abrupt.
 • Meeslepend met een bizarre twist aan't eind!

  5
  Door kartotar
  Subliem
 • Joe Speedboot

  5
  Door Paul Harts
  Voor mensen die het nog niet wisten; dit is een fantastisch boek! Mocht je nog slechts weinig weken te leven hebben, mis het niet. Na het lezen van dit boek leef je waarschijnlijk weer langer. Het verhaal is letterlijk fantastisch, in het boek staat geen woord teveel, en na elke pagina krijg je meer energie om door te lezen. De structuur van het boek is uitstekend gebalanceerd en het hele boek leest als een trein. Het heet inderdaad een ontwikkelingsroman. Dat klinkt erg literair, en doet geen recht aan de speelsheid die ook in het boek verscholen zit. Het schrijven van het boek lijkt Tommy Wieringa volstrekt geen inspanning te kosten en dat kost het lezen van het boek dus ook niet. Het woord 'tragikomisch' in de beschrijving doet geen recht aan de realistische wijze waarop de personages tot leven komen. Niet tragisch, niet komisch, maar authentiek en zeer voorstelbaar.